healing : workplace : government/public : hospitality : mixed-use : living : inside : learning : justice : master planning

New County Administration Building & Master Plan

STATUS Design Phase | TYPE Civic Office | CLIENT Contra Costa County | COST $60m est. | COMPLETION 2019 est. | Designed to LEED Silver

MARTINEZ, CA, USA  The New County Administration Building will replace the current McBrien Building and is designed to be more efficient and community-friendly. It will stand four stories tall and house a variety of county departments, along with the Board of Supervisors meeting chamber. Our design blends civic character with a warm and welcoming atmosphere.

The project included the master planning and strategic phasing of several blocks in downtown Martinez to include parking and civic plazas carefully designed to bring cohesion and better flow to the government district. Surface parking will accommodate 250 vehicles, 75 spaces more than the current, 12-story McBrien Building at 651 Pine St., a block away from the new site. Public plaza areas will replace the space currently occupied by the McBrien Building.

Included in the scope is the re-use of the 1904 “Old Jail” and demolition of the connecting 1940s Annex structure with the possible addition of a new circulation core of about 500–600 GSF per floor. 

The response from our Community Outreach presentation was very positive. Two options for the new County Administration Building were shown, one in downtown Martinez and the other on a hill site along Arnold Drive. The general consensus favored keeping the New Administration Building in downtown Martinez to keep the City active, as employees and visitors are a significant source of income for the commercial area along Main Street. Staff from the Martinez History Museum, located adjacent to our site, expressed their approval and gratitude about the context awareness that is clearly reflected in the massing and design of the building. Residents on the east side of the county property also expressed their approval of the project.